Bekijk de webversie van de nieuwsbrief (via incus-software)
header
nieuwsbrief
 
 Nieuwsbrief jaargang 12 nummer 12, februari 2020
 
 

Beste AbonneeFoto van Hennie Epping

De eerste nieuwsbrief van 2020. Een nieuwsbrief vol met OPCI-activiteiten, oproepen en aankondigingen van onderzoeken, ervaringsverhalen, blogs en niet te vergeten de bijeenkomsten van de CI-producenten.

Er wordt altijd gezegd dat je nooit met jezelf moet beginnen. Ik wil daar graag van afwijken. Allereerst de aankondiging en aanmelding van het Symposium ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van OPCI in Nijkerk. ”Mijn CI hoort voor en bij mij”. Er is een bijzonder mooi en interessant programma gemaakt. Niet alleen voor volwassenen. Deze keer hebben we ook een programma voor kinderen. Tot nu toe lukte het niet goed om ook kinderen met CI naar onze dagen te krijgen, maar we hopen dat deze keer te doorbreken. Het CI en wat het voor ons als gebruikers betekent, wordt vanuit verschillende professionele invalshoeken bekeken.

En of één jubileum nog niet genoeg is: kijk goed  bij de huiskamerbijeenkomsten. Eind mei vindt de 100e plaats. Dit wordt een bijzondere en feestelijke bijeenkomst in Voorburg. Daarnaast zijn er natuurlijk ook weer de nodige “gewone” bijeenkomsten elders in het land.

Als lezer van onze nieuwsbrief weet u ongetwijfeld wat OPCI allemaal doet. Veelal komt dat met stukjes en beetjes tot u via de nieuwsbrieven. Wilt u alles op een rij? Lees dan het jaarverslag over 2019.

Ook zijn er weer mooie ervaringsverhalen op de website gezet: van Rikie, die haar CI-ontdekkingsreis beschrijft met hyperacusis en tinnitus; van Nora; van wie haar moeder beschrijft hoe het haar vergaan is. En dan is er ook nog de blog van Nirosha, die ons meeneemt in haar CI traject.

Afgelopen dinsdag was het Wereld-CI-dag. Deze keer hebben we daar aandacht aan besteed d.m.v. twee filmpjes, die zijn aangeleverd door de Italiaanse CI-afdeling AGUAV. Maak u zich geen zorgen als u geen Italiaans kent, de filmpjes zijn keurig van ondertiteling voorzien door onze webmaster.

Dan de onderzoeken: een oproep van het UMCU waarin de functie van de hersenen wordt onderzocht die belangrijk zijn voor het geluid. Deze oproep is gericht op mensen die nog geen CI hebben, maar daarvoor wel in aanmerking zouden komen.

En de vraag van de Universiteit van Hasselt om mee te doen aan een onderzoek om een tool te ontwikkelen die het telefoneren met CI toegankelijker gaat maken door te oefenen.

Als laatste het onderzoek “MOSAICS” uit Nijmegen. Hiervoor is pas kortgeleden geld voor beschikbaar gekomen. Met de gegevens van dit onderzoek probeert men beter te kunnen voorspellen bij wie een CI goed gaat werken.

Tenslotte zijn er ook weer bijeenkomsten van de producenten, voor zowel nieuwe als ervaren CI gebruikers.

Ik denk dat we erin geslaagd zijn een mooie nieuwsbrief samen te stellen. Ik wens u veel leesplezier.

Hennie Epping, voorzitter

 

plaatje
15 jaar OPCI. Dat vieren we met een symposium op 25 april in Nijkerk. We zijn heel blij dat we sprekers hebben die vanuit verschillende invalshoeken hun licht laten schijnen op het thema:
'mijn CI hoort voor én bij mij!'

plaatje
Sinds maart 2015 heeft OPCI maar liefst 90 huiskamerbijeenkomsten georganiseerd. Deze werden bezocht door meer dan 650 mensen.
In dit nieuwsbericht vertellen we over de bijeenkomsten t/m juni 2020, let op de nieuwe 'statiegeld' regeling.

plaatje
In een CI-traject met engelengeduld leerde Rikies hyperacusismonster het CI te accepteren. Nora's moeder vertelt over de CI-ervaringen van haar dochter. Op de pagina met externe blogs is de blog van Nirosha toegevoegd waarin zij schrijft over haar ervaringen als zwaar slechthorende en over het CI-traject dat in 2019 voor haar begon.

plaatje
OPCI is bezig op veel gebieden die met CI te maken hebben. Wil je weten waar de vrijwilligers van OPCI het afgelopen jaar mee aan de slag geweest zijn?
 

plaatje
Voor Wereld-CI-dag heeft EURO-CIU twee films gemaakt die mansen laat zien die volledig meedoen op school en werk dankzij hun CI.
 

plaatje
Het effect van gehoorimplantaten bij patiënten loopt nog te ver uiteen. Onderzoek moet het resultaat van Cochleaire Implantaten beter gaan voorspellen.
 

plaatje
Voor mijn masterproef doe ik onderzoek naar het telefoongebruik van volwassen cochleair implant gebruikers. Via deze bevraging wil ik een beeld vormen van hun typische karakteristieken en hun gebruik van telefoon, GSM, of smartphone.

plaatje
Voor dit onderzoek is UMC Utrecht hard op zoek naar mensen die zo slecht horen dat ze andere mensen niet kunnen verstaan als ze alleen naar het geluid luisteren.
 

plaatje
CI-informatiebijeenkomsten
Ook de komende tijd organiseren verschillende CI-fabrikanten weer informatiebijeenkomsten. Er zijn bijeenkomsten gepland door Advanced Bionics (Lees hier), Cochlear (Lees hier) en MED-EL (Lees hier) en Oticon Medical (Lees hier).
 
 
Aanmelden nieuwsbrief Afmelden nieuwsbrief (via incus-software)
OPCI - onafhankelijk platform CI
Randhoeve 221 3995 GA Houten tel 030 - 290 0360
info@opciweb.nlwww.opciweb.nlforum.opciweb.nl