Bekijk de webversie van de nieuwsbrief (via incus-software)
header
nieuwsbrief
 
 Nieuwsbrief jaargang 12 nummer 17, december 2020
 
 

Beste AbonneeFoto van Hennie Epping

Aan het eind van dit jaar, dat voor niemand gelopen is zoals hij/zij had gedacht, kijk ik ook terug op 2020.

We hebben veel moeten missen: het symposium in Nijkerk hebben we zelfs twee keer moeten afgelasten. De bijeenkomst in Heythuysen is ook niet doorgegaan. Helaas geen grote bijeenkomsten afgelopen jaar. En ook geen kleine fysieke bijeenkomsten: de reguliere huiskamerbijeenkomsten zijn ook voor het grootste deel niet doorgegaan.

Maar gelukkig zijn er ook goede dingen gebeurd: de nominatie van OPCI voor de Impactprijs van PGOsupport bijvoorbeeld. Helaas vielen we niet in de prijzen, maar de nominatie was natuurlijk al een grote bekroning van ons werk met betrekking tot de wachtlijsten. In het bijgevoegde artikel kun je precies lezen wat we gedaan hebben om de wachtlijsten aan te pakken.

Eerder noemde ik al dat de gewone huiskamerbijeenkomsten niet door zijn gegaan. Daarvoor in de plaats zijn de digitale bijeenkomsten gekomen. Eerst op kleine schaal, later veel groter met inleidingen vooraf. De laatste twee met een inleiding van KNO-arts Janny Hof, van het MUMC+ en van Hiske Helleman, audioloog van het UMCU. Bij beide bijeenkomsten waren ongeveer 40 deelnemers. De inleidingen hebben geleid tot het artikel over de invloed van COVID-19 op de CI-zorg. Lees dit artikel van het CI-ON.

De huiskamerbijeenkomsten gaan natuurlijk ook in 2021 door. Met opnieuw weer een inleiding van een professional op het gebied van CI-zorg. In het schema kun je zien wanneer die plaatsvinden. Je kunt natuurlijk ook het eerste halfuur alleen bijwonen.

Ook in Europa zijn er nog wel zaken doorgegaan. Wil je weten wat dat geweest is? Lees dan de nieuwsbrief van EURO CIU. Natuurlijk hebben we daar ons verhaal over de wachtlijsten ook gedeeld, want nogmaals: we zijn daar trots op.

Verder nog een interessant artikel over de ontwikkeling van een hoofdband, waardoor CI-gebruikers makkelijker beschermd kunnen worden bij het eventueel ondergaan van een MRI-scan. Let wel :de hoofdband is nog in ontwikkeling en nog niet beschikbaar. Het dringende advies om bij een eventuele MRI-scan de radioloog contact op te laten nemen met jouw CI-team blijft onverminderd van kracht.

Ook is er aandacht voor de actie van het Erasmus MC om aandacht te vragen voor slechthorenden en het dragen van mondkapjes.

In Nijmegen is een langlopend onderzoek aan de gang om het spraakverstaan met CI te verbeteren. OPCI participeert daar in. Nu is het zo ver om met proefpersonen te gaan testen. Lees hier welke CI-gebruikers er voor in aanmerking komen.

Als laatste wil ik uiteraard ook de bijeenkomsten van de producenten noemen. En natuurlijk dat je ook bij hen terechtkunt als je vragen hebt over je processor. Uiteraard geldt dat niet voor afstellingen en inregelingen.

Ik sluit af met de hoop dat we in 2021 in ieder geval weer voor een deel het ‘gewone’ leven kunnen oppakken. We zullen zeker proberen –  als de situatie het toelaat – de bijeenkomsten in Nijkerk en Heythuysen doorgang te laten vinden. En tot die tijd: laten we ons aan de maatregelen houden, hoe vervelend misschien ook, en op die manier er met ons allen aan bij te dragen dat we dit ook echt kunnen gaan doen.

Ik wens jullie allemaal een heel mooi 2021 in goede gezondheid en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten.

Hennie Epping, voorzitter
 

plaatje
Met haar project ‘Wachtlijsten CI en nazorg’ werd OPCI genomineerd voor de Impactprijs PGOsupport 2020.
 

plaatje
Ook in het nieuwe jaar gaan de online huiskamer-bijeenkomsten over CI door. Twijfel je of een CI geschikt voor je is? Ben je aangemeld voor een CI, maar heb je nog vragen?.

plaatje
Wat corona inhoudt en waarom ook CI-operaties uitgesteld moeten worden, leggen een audioloog en een KNO-arts namens CI-ON.|

plaatje
De EURO-CIU nieuwsbrief december 2020 is uitgebracht. In deze Engelstalige editie aandacht voor vele onderwerpen die voor CI-gebruikers interessant zijn.

plaatje
Het Gehoor- en Spraakcentrum en het CI-team van het Erasmus MC wil daarom extra aandacht vragen voor de moeilijkheden die slechthorenden momenteel ervaren in de communicatie.

plaatje
Bij sommige aandoeningen is het nodig om een goede diagnose te stellen met een MRI-scan. Door een CI-patiënt wordt daarvoor, in samenwerking met het UMC Utrecht, een hoofdband ontwikkeld.

plaatje
Het Donders Instituut is op zoek naar proefpersonen met een CI van Advanced Bionics voor onderzoek naar nieuwe methodes om geluidsverwerking te meten.

plaatje
CI-informatiebijeenkomsten
Ook de komende tijd organiseren verschillende CI-fabrikanten weer informatiebijeenkomsten. Er zijn bijeenkomsten gepland door Advanced Bionics (Lees hier) en MED-EL (Lees hier).
 
 
 
Aanmelden nieuwsbrief Afmelden nieuwsbrief (via incus-software)

OPCI - onafhankelijk platform CI
Randhoeve 221 3995 GA Houten tel 030 - 290 0360
info@opciweb.nlwww.opciweb.nlforum.opciweb.nl