Bekijk de webversie van de nieuwsbrief
header
nieuwsbrief
 
 Nieuwsbrief jaargang 11 nummer 9, augustus 2019.
 
 

Beste AbonneeFoto van Hennie Epping

De vakantie zit er voor de meesten van ons weer op. Vanaf aanstaande maandag zijn alle scholen weer open. Dan is er vaak ook weer ruimte om een nieuwsbrief te lezen. Vandaar dat we jullie op je wenken bedienen.

Allereerst aandacht voor de OPCI-dag in Heythuysen op 14 september. ‘CI en balans’ is dit keer het thema. En behalve meer informatie over het thema is er ook volop gelegenheid vragen te stellen aan de CI-producenten en producenten van hulpmiddelen. En wat te denken van de contacten met lotgenoten: op dit moment hebben we al 90 inschrijvingen. Het programma laat voldoende ruimte om ook met hen in contact te komen.

Van andere vaste waarde zijn natuurlijk de huiskamerbijeenkomsten. De planning van die bijeenkomsten tot en met december staat weer vast. Het kan niet voldoende worden gezegd hoe waardevol die bijeenkomsten zijn voor zowel nieuwe als bestaande CI-gebruikers. Belangstelling? Wacht niet te lang met inschrijven, want u weet: er kunnen maximaal 8 mensen terecht per bijeenkomst.

Na het verschijnen van onze vorige nieuwsbrief is er een nieuwsbrief van EURO CIU uitgekomen. Als u meer wilt weten wat er in Europa gebeurt op het gebied van CI, raad ik u aan deze zeker te lezen. Hij is helaas wel alleen in het Engels beschikbaar.

Het zal de gemiddelde CI-gebruiker niet zijn ontgaan dat het bimodale horen (combinatie van CI aan het ene oor en hoortoestel aan het andere) een steeds grotere vlucht neemt. Zeker ook door de steeds betere afstemming van beide toestellen (CI en hoortoestel) op elkaar. Dat het bimodale horen een belangrijke en bewezen toevoeging is, wordt ondersteund door het promotieonderzoek van Elke Devocht. Zowel de Nederlandse samenvatting als het totale Engelse onderzoek kunt u hier lezen. Zeer de moeite waard naar mijn idee.

Er zijn ook weer enkele nieuwe ervaringsverhalen op de site geplaatst. Die verschijnen sowieso met enige regelmaat. Het loont dus de moeite om daar af en toe een kijkje te nemen. En als u denkt: zo’n verhaal zou ik ook kunnen schrijven, wil ik u van harte uitnodigen dat ook te doen en het aan ons toe te sturen.

De techniek van het opereren en plaatsen van een CI wordt ook nog altijd verbeterd. Het allernieuwste aspect hiervan is de CI-operatie met een robot. In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben ze daar de wereldprimeur van gehad.

Tenslotte is er zoals gebruikelijk ook nog een opsomming van bijeenkomsten en ontwikkelingen die de producenten aan ons hebben doorgegeven.

En mocht u mensen kennen die onze nieuwsbrief (nog) niet kennen, wijs hen er op en geef aan hen door wat er voor hen voor interessants in zou kunnen staan. Of wijs ze op de bijeenkomsten die we organiseren.

Ik wens u veel leesplezier.

Hennie Epping, voorzitter OPCI

 

plaatje
Nog maar twee weken tot de OPCI een contactdag in Heythuysen met het thema dit jaar: CI en Balans. De regionale krant 'De Limburger' besteedde er ook al aandacht aan. Inschrijven kan nog tot 9 september. Let op: vol is vol, dus wees er snel bij!

plaatje
Sinds maart 2015 heeft OPCI maar liefst 84 huiskamerbijeenkomsten georganiseerd. Meer dan 600 (kandidaat) CI dragers en mensen die belangstelling hebben voor een CI bezochten onze huiskamerbijeenkomsten.

plaatje
Er zijn nieuwe ervaringsverhalen.
Alma is langzaam doof geworden. Zij vertelt dat proces en over de ontoegangkelijke maatschappij waar zij tegenaan loopt. Chris maakte een grote stap toen zijn hoortoestellen en later het cross systeem niet meer voldeed.

plaatje
Onlangs is van EURO-CIU een nieuwe nieuwsbrief juni 2019 uitgebracht. In deze Engelstalige editie wordt aandacht besteed aan bijeenkomsten in diverse landen, technologische ontwikkelingen, hoorhulpmiddelen en andere onderwerpen die voor CI-gebruikers interessant zijn.

plaatje
Onlangs is Elke Devocht gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht met een proefschrift over bimodaal horen met een CI. Lees hier de samenvatting.
 

plaatje
Voor het eerst plaatste een oorchirurg met behulp van een robot een cochleair implantaat of binnenoorimplantaat bij een patiënt in het UZA. Dankzij deze nieuwe ultraprecieze operatietechniek zullen meer slechthorenden hun restgehoor van de lage tonen kunnen behouden.

plaatje
CI-informatiebijeenkomsten
Ook de komende tijd organiseren verschillende CI-fabrikanten weer informatiebijeenkomsten. Er zijn bijeenkomsten gepland door Advanced Bionics (Lees hier), Cochlear (Lees hier), MED-EL (Lees hier) en Oticon Medical (Lees hier).
 
 
Aanmelden nieuwsbrief Afmelden nieuwsbrief
OPCI - onafhankelijk platform CI
Randhoeve 221 3995 GA Houten tel 030 - 290 0360
info@opciweb.nlwww.opciweb.nlforum.opciweb.nl