Bekijk de webversie van de nieuwsbrief (via incus-software)
header
nieuwsbrief
 
 Nieuwsbrief jaargang 12 nummer 16, oktober 2020
 
 

Beste AbonneeFoto van Hennie Epping

Elke twee maanden verschijnt deze nieuwsbrief, soms met wat meer en soms met wat minder nieuws. Gelukkig hebben we ook nu wel weer het een en ander te melden.

Zoals de meesten van jullie wel zullen weten, hebben we eind september voor de tweede keer het symposium in Nijkerk moeten afgelasten. Vanwege de onzekere situatie rond Covid-19 hebben we nog geen nieuwe datum gepland. Uiteraard hopen we in het voorjaar van 2021 weer wat te kunnen organiseren.

Ook de huiskamerbijeenkomsten ondervinden natuurlijk de beperkingen van het coronavirus. Voorlopig zijn alle gewone huiskamerbijeenkomsten afgelast en vinden er alleen online bijeenkomsten plaats. Of en wanneer er weer gewone huiskamerbijeenkomsten gehouden gaan worden, is op dit moment niet te zeggen. Houd onze website in de gaten om precies op de hoogte te zijn.

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de nominatie van OPCI voor de PGO-prijs. Jammer genoeg zijn we niet in de prijzen gevallen. We zijn wel nog steeds heel erg trots op onze nominatie en natuurlijk op het feit dat we de wachtlijsten echt korter hebben kunnen maken. Wat het afschalen van de reguliere zorg, waaronder dus CI-implantaties, gaat betekenen is nu nog moeilijk te zeggen. Mogelijk ontstaat er hierdoor een stuwmeer, zoals dat ook bij andere aandoeningen gebeurt. Begin volgend jaar zal hier misschien wat meer duidelijkheid over komen.

Door het dringende advies om een mondkapje te dragen, is de kans groter geworden dat tijdens het op- en afzetten hiervan je processor in de verdrukking komt en mogelijk valt. We hebben al een aantal berichten hierover ontvangen. Omdat de CI-centra en/of producenten niet zomaar een nieuwe processor geven, willen we nog eens extra benadrukken dat het verzekeren van je processor en randapparatuur geen luxe maar noodzaak is. In het nieuwste artikel hierover worden enkele veelgehoorde misvattingen weerlegd. We kunnen het niet genoeg benadrukken: zorg ervoor dat je processor verzekerd is. Niet veel mensen kunnen zo maar € 8000,= of zelfs meer voor een nieuwe processor betalen.

Er is weer een nieuwsbrief van EURO CIU verschenen. Als je geïnteresseerd bent in wat er in Europa speelt op het gebied van CI, raad ik het zeker aan om hem te lezen.

Een ander boeiend artikel is ‘Het anders leren luisteren naar muziek’. Twee logopedisten van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben hun kennis op het gebied van muziek en CI gebundeld en hebben een bedrijf opgericht waarmee CI-gebruikers hun voordeel kunnen doen om muziek (weer) te waarderen.

Het artikel over een armband die signalen kan doorgeven door middel van trillingen om op die manier ‘richting te kunnen horen’, is zeer lezenswaard. Wel moet er bij gezegd worden dat dit nog echt in een heel pril stadium is. De armband is nog niet in Nederland verkrijgbaar en het is nog niet bekend of hij er ooit gaat komen. Met dit in je achterhoofd is het toch de moeite waard om het artikel te lezen.

Wouter Rijke deed promotieonderzoek naar capability bij kinderen, jongeren en jong volwassen met een hoortoestel of een CI. Het artikel hierover is de moeite waard om te lezen.

Tenslotte doen ook de producenten wat ze kunnen in deze tijd via online bijeenkomsten. Natuurlijk zijn ze via hun service centers altijd te bereiken.

Veel genoegen met de nieuwsbrief. Eind december zal de laatste nieuwsbrief van dit jaar verschijnen.

Veel leesplezier!

Hennie Epping, voorzitter

 

plaatje
Gezien de huidige ontwikkelingen rond Covid-19, de regels die het RIVM hanteert en die wij uiteraard volgen, moeten we het uitgestelde symposium van 7 november in Nijkerk helaas afgelasten.

plaatje
Vier jaar en twee jaar geleden publiceerden wij artikelen over verzekeren van het CI en toebehoren. Inmiddels zijn we weer twee jaar verder, tijd voor een nieuw artikel.
 

plaatje
De EURO-CIU nieuwsbrief september 2020 is uitgebracht. In deze Engelstalige editie aandacht voor vele onderwerpen die voor CI-gebruikers interessant zijn.
 

plaatje
Onderzoekers van de Universiteit van Southampton ontwikkelen een armband waarmee dragers van een cochleair implantaat (CI) beter verstaan in rumoer en beter kunnen bepalen waar geluiden en sprekers vandaan komen.

plaatje
De cursus 'Anders leren luisteren naar muziek' is erop gericht om mensen met een CI te helpen om te luisteren naar muziek.
 

plaatje
Capability gaat over wat je mogelijkheden zijn en of je kunt leven zoals je wilt.

plaatje
CI-informatiebijeenkomsten
Dat de CI-fabrikanten rekening houden met de coronacrisis kan je hier lezen. Ook de komende tijd organiseren verschillende CI-fabrikanten weer informatiebijeenkomsten. Er zijn bijeenkomsten gepland door Advanced Bionics (Lees hier), Cochlear (Lees hier en hier) en MED-EL (Lees hier) .
Wie zich heeft aangemeld krijgt uiteraard bericht als een bijeenkomst door de coronamaatregelen wordt geannuleerd.
 
 
Aanmelden nieuwsbrief Afmelden nieuwsbrief (via incus-software)
OPCI - onafhankelijk platform CI
Randhoeve 221 3995 GA Houten tel 030 - 290 0360
info@opciweb.nlwww.opciweb.nlforum.opciweb.nl